fbpx

Zelfinzicht 5daagse

Ontdek meer over jouw fundament, zodat je invloed krijgt op jouw gedachten, gevoelens en gedrag. Daardoor maak je passende keuzes en richt je je leven in zoals jij het wilt. 

Dag 4

Hi! Wat leuk dat je ook bij dag 4 weer aanwezig bent!

Vandaag gaat het over perfectionisme.

Bekijk eerst de video en lees daarna de opdracht hieronder. Als je dat wilt kun je het werkblad downloaden, printen en invullen.

Uitleg opdracht

 Als jij een perfectionist bent met perfectionistisch gedrag dan beschik jij over een talent! Je maakt alles mooi, compleet en nauwkeurig. Helaas kent perfectionisme ook heel veel valkuilen. Het kost je namelijk meer dan dat het je oplevert. Denk aan tijd, ergernissen en angsten, zoals faalangst. Je maakt het jezelf eigenlijk onnodig moeilijk.

Ik ben ook zo’n perfectionist. Altijd alles tot in de puntjes geregeld. Anderen wisten dat ze altijd iets aan mij konden overlaten. Het werd dan geregeld en ook nog eens goed ook. Poeh, wat heb ik hard moeten werken om mijn perfectionisme los te laten. Betekent dat dat ik nu niets meer perfect doe? Nee tuurlijk niet. Ik weet alleen veel meer de balans te behouden. En ik geniet nu veel meer van het proces dan van het resultaat. Het proces doet namelijk recht aan wie ik ben. Het resultaat is veel meer iets voor mijn ego. Door hoge resultaten hoopte ik dat ik gezien werd. Door anderen. Was ik op zoek naar waardering. Nu weet ik waar mijn perfectionisme vandaan kwam. En door aan mezelf te werken heb ik patronen kunnen doorbreken en heb ik geen perfectionisme meer nodig om gezien te worden om wie ik ben. En dat gun ik jou ook!

 Vandaag ga je een start maken met het ontdekken of jij een perfectionist bent en op welke vlakken. Dan ga je op zoek naar de oorzaken van jouw perfectionisme. En daarnaast ga je aan de slag met je uitstelgedrag. Dat vaak voortkomt uit perfectionisme. Je gaat een taak of een doel omschrijven, zoals je als perfectionist zou doen. Daarna maak je een omschrijving hoe het werk eruit zou zien als je het een cijfer 8 geeft. En vervolgens ga je proberen daar naartoe te werken. 

Veel succes en veel plezier met deze opdracht!

 

Heb je een vraag?