Samenwerkingen

Voornamelijk voor het professionaliseren van het onderwijs heb ik een samenwerking met Sjaak van Onderwijsbureau van Leeuwen. Sjaak is ook begonnen als docent in het praktijkonderwijs en studeerde daarna onderwijskunde. Hij specialiseerde zich in onderwijsbeleid en onderwijsorganisatie.

Onze gezamenlijke passie is het onderwijs te verbeteren en door onze overeenkomstige, maar zeker ook verschillende specialismen en invalshoeken, vormen we een dynamisch en compleet duo voor het onderwijs.

Sjaak
Mijn ervaring als docent

“Ik begon ooit als docent in het Praktijkonderwijs. Vanaf dag 1 zag ik dat de leerlingen veel meer konden dan dat ze deden. Het was een warm bad voor de leerlingen dat wel, maar echt doelgericht en zoveel mogelijk zelfstandig leren zag ik veel te weinig. Er werd meer geknuffeld dan gebuffeld. Leerlingen werden aan de hand genomen. Er ontstond aangeleerde afhankelijkheid. Een veel gehoorde uitspraak was: “dat kunnen onze leerlingen niet”!Dit moest anders! Leerlingen moesten uitgedaagd en nieuwsgierig gemaakt worden. Ze moesten weten wat ze deden op school, waarom ze dit deden en bovenal moesten ze dit zelf uit gaan vinden.

 
Ontwikkeling van het onderwijs

Groei en ontwikkeling in het onderwijs vind ik uitermate belangrijk. Zelf blijf ik groeien en ontwikkelen, blijf ik mijn nieuwsgierigheid achterna gaan en stel mezelf een steeds hoger doel. Zo begon ik op de mavo en ging van het MBO, naar het HBO. Voor de ALO in Groningen liep in mijn afstudeerstage in Zambia, daar groeide mijn interesse en ambities voor de ontwikkeling van het onderwijs, teams en onderwijsmensen. Om gedegen als onderwijskundige te werk te kunnen gaan deed ik, naast het lesgeven in het praktijkonderwijs, de studie Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik studeerde af in de specialisatie ‘Onderwijsbeleid en Onderwijsorganisatie’.

In het praktijkonderwijs gaf ik tot eind 2013 LO- en AVO-lessen, maar ik was nog niet waar ik wilde zijn. Om echt iets te veranderen in het onderwijs, richtte ik in 2013 Onderwijsbureau Van Leeuwen op.”