fbpx

Terwijl we de hele dag bezig zijn met op zoek te gaan naar wat het beste is voor ons kind vergeten we onszelf nog weleens. Als hooggevoelige ouder lopen we met enige regelmaat tegen onze eigen issues aan.

Kinderen weten hun ouders altijd heel mooi te spiegelen. Hoewel dit soms niet wordt gezien of begrepen. Waar lopen hooggevoelige ouders vaak tegenaan?

  • Weerstand van de buitenwereld
  • Hun eigen hooggevoeligheid
  • Perfectionisme
  • Eigen grenzen

Deze problemen kunnen grote impact hebben op je eigen leven én op het leven van je hooggevoelige kind!

Weerstand

Vaak weet je al op jonge leeftijd dat je kind “anders” is. Dit kan voor problemen zorgen omdat het best even zoeken is wat voor jouw kind het beste werkt. Je ontdekt waarschijnlijk ook dat je het dus echt anders doet dan andere mensen om je heen en dat kan best lastig zijn. Vooral als je tegen onbegrip uit je (directe) omgeving aanloopt. Je krijgt kritiek, opmerkingen of goedbedoelde adviezen. Je hebt het gevoel dat de buitenwereld jouw kind en jou niet begrijpt. Ondanks dat je weet dat je er niets van aan moet trekken wat een ander zegt of vindt word je wel steeds onzekerder. En je wilt het ook nog eens ontzettend graag goed doen! Want dat hoort ook weer bij je eigen hooggevoeligheid.

Vertrouw op je eigen gevoel en durf het anders te doen dan anderen. Jij kent je kind beter dan wie dan ook en niemand staat in jouw schoenen! Je kind is net zo mooi als ieder ander kind. Accepteer je kind om wie hij is en accepteer ook hoe jij zelf bent, denkt en doet.

Je eigen gevoeligheid

Vaak gaat de aandacht alleen uit naar het hooggevoelige kind. Daardoor vergeten we vaak onze eigen gevoeligheid. In het verleden heb jij ook te maken gehad met je eigen gevoeligheid en wat dat opriep in je omgeving. Als je vroeger zelf te maken hebt gehad met onbegrip, weinig empathie of emotionele vrijheid dan kan dat oude pijn opleveren. Je wilt het daarom voor jouw kind juist anders doen, goed doen. Zodat je kind niet dezelfde pijn hoeft te dragen zoals jij dat destijds moest doen. Tegenwoordig kunnen we hooggevoelige kinderen veel beter begeleiden omdat er simpelweg veel meer informatie en kennis over is. Toch kun je je hooggevoelige kind het beste begeleiden door met je eigen hooggevoeligheid aan de slag te gaan. Als jij verandert kan het voor je kind ook anders worden. Kinderen spiegelen en dat kan best confronterend zijn. Kinderen hebben het meeste baat bij een goed voorbeeld. En dat kun jij ze meegeven!

Wellicht heb je ook te maken met een niet-hooggevoelige partner. Hierdoor hebben jullie allebei een andere kijk op het ouderschap. Jij als hooggevoelige ouder begrijpt je kind goed, kunt je goed in je kind verplaatsen en voelt met je kind mee. Als de niet-hooggevoelige ouder dit niet kan dan kan dit leiden tot veel onbegrip naar elkaar. Sta open voor elkaars standpunt en probeer elkaar niet te bekritiseren. Jullie hebben beide het beste voor met je kind en zullen dit allebei op jullie eigen manier doen. Probeer de ander niet te veranderen, maar kijk op welke vlakken jullie elkaar kunnen versterken. Ook is het goed om te weten dat van nature de moeder meer de beschermer is en de vader meer de hardere kant van de maatschappij invult.

Perfectionisme

Perfectionisme is een eigenschap waarover veel hooggevoelige mensen beschikken. Zowel volwassenen als kinderen. We willen het graag zo goed doen. Het is een mooie kwaliteit, maar het kan ook een flinke valkuil zijn, waarbij we onszelf flink in de weg zitten. Je bent niet snel tevreden, het kan altijd beter, je gaat over je eigen grenzen heen en wilt de perfecte ouder, partner, vriend(in) en collega zijn en er gaat ontzettend veel tijd in zitten! Daarnaast willen we vaak voorkomen dat onze kinderen dezelfde pijnen moeten doorstaan die wij vroeger zelf ook hebben gehad.

Er bestaat geen perfecte ouder. Alleen al die gedachte loslaten zal je veel vrijheid opleveren. Doordat jij die gedachte loslaat zal jouw kind het ook niet meer van jou vragen (waardoor jij dus steeds over je eigen grenzen heen gaat).

Grenzen

Als hooggevoelige ouder voel je vaak heel erg goed aan wat je kind nodig heeft. Dat is een prachtige eigenschat, maar vergeet niet dat ook jouw hooggevoelige kind heel goed aanvoelt wat jij nodig hebt. Zij spelen onder andere in op schuldgevoelens. Daar maken ze ook weleens gebruik van, want ze zijn superslim!

We willen onze kinderen vaak geven wat we zelf niet hebben gehad of hebben ervaren. Ook willen we graag van onze kinderen houden en die liefde weer van hen ontvangen. We zijn de hele dag bezig met geven. Onze valkuil is dus dat we zoveel geven dat we onze eigen grenzen voorbij gaan. We gaan dingen doen die we eigenlijk niet willen of we doen juist dingen niet terwijl we dat juist zo graag willen. Alleen maar om te kunnen geven aan je kind. (Of aan andere mensen die belangrijk voor je zijn). Als je steeds doet wat je niet wilt of andersom en steeds je eigen grenzen over gaat dan raak je vermoeid. Je raakt ‘leeggegeven’ door het vele geven.

En dan gaat het mis. Vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, geen fijne sfeer in huis…

Wat kun je doen?

Word je bewust van jezelf. Word je bewust van wie je bent, wat je wilt en waar jouw eigen grenzen liggen. Stel jezelf voortdurend vragen als: “wil ik dit?”, “van wie moet ik dit?”, “waarom doe ik dit?”. Als je er na een tijdje achter komt dat het tijd is om in een aantal zaken te veranderen, neem daar dan de tijd voor. Verandering betekent weerstand. Zorg er dus voor dat je achter elke stap die je zet ook echt staat. De mensen in je omgeving (ook je kinderen dus) geven hun verworven rechten niet zomaar op! Je moet dus stevig in je schoenen staan.

Begin je veranderingen klein en hou het kort. Dan heeft iedereen de tijd om er aan te wennen. Het lijkt niet noemenswaardig, maar elke kleine stap kan een zeer grote verandering teweeg brengen. En uiteindelijk wil je toch graag rust, veiligheid, geborgenheid en een ontspannen sfeer binnen je gezin.

Heb je een vraag?