fbpx

De eerste afspraak van een coachingstraject vinden leerkrachten vaak spannend. Er is namelijk al het één en ander aan vooraf gegaan. Je hebt al één of meerdere gesprekken gehad met je teamleider waaruit blijkt dat het nu gewoon even niet gaat zoals het zou moeten of zoals je zou willen.

Als dan coaching wordt aangeboden gebeurt er heel veel in je hoofd. Een gevoel van opluchting, van “yes…Ik ga hulp krijgen.” Snel volgt er een gevoel van falen, van “huh, heb ik nou echt hulp nodig?!” Of “Zie je wel, ik doe het niet goed genoeg.” De tijd die volgt tot de eerste afspraak wordt gevuld met vele gedachten. Waar gaan we het allemaal over hebben, wat vertel ik wel en wat vertel ik niet. Mijn werk betaalt dus ik mag het niet over mijn privé hebben enz.

Wanneer ik tijdens die eerste afspraak de eerste woorden uitspreek:”Hoe voel je je nu?” Beginnen vrijwel direct de eerste tranen te stromen. Er is al zoveel spanning opgebouwd in het lijf dat het niet anders kan dan op deze manier je lichaam te verlaten. Ik reik een tissue aan en luister naar wat de leerkracht me wil vertellen. Het zijn vaak persoonlijke onderwerpen. Bijna verbaasd kijken ze op als ik ze laat uitpraten. Het is goed. Je neemt je persoonlijkheid mee in je werk. Dat betekent dat werk en privé altijd een overlap hebben.

Vergelijk het met een rubics cube, vertelde een wijs man mij eens. Op je werk ben je nooit helemaal de ene kleur en thuis de andere kleur. Nee, je bent een mix. Alleen jij bepaalt hoe die mix eruit ziet. Als je privé heel veel te dealen hebt, ontkom je er niet aan dat jouw rubics cube volledig gemixt is. Samen werken we naar een rustige cube, waarbij er op je werk één kleur overwegend zichtbaar is. Gemixt met een aantal mooie privévlakjes. Zodat je cube thuis ook mooi rustig is, met slechts een paar vakjes werk.

Ben jij leerkracht en zit je even niet zo lekker in je vel? Merk je dat je je werk niet kan uitvoeren zoals je zou willen? Meld je je misschien wel vaak ziek? Ga in gesprek met je teamleider. En vraag naar de mogelijkheden van coaching. Na 1 gesprek met mij ervaar je al een groot verschil!

PS: ook voor ouders geldt hetzelfde. Hoe ziet jouw rubics cube eruit?

Lees ook: https://effectopmaat.nl/onderwijs/individuele-ontwikkeling-leerkrachten/